keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Luovasti luonnossa

Neljän päivän luontokuvauskurssi on takanapäin ja olipa tosi mielenkiintoinen. Kuvattiin luovasti Kuusamon maisemissa ja opettajina toimivat Susanna Aarnio ja Paavo Hamunen, opittiin kameran käyttöä välineenä, kun haluaa tehdä luovaa jälkeä maalaten.

Nyt sitten anttia pitää kehitellä itsensä näköiseksi ja perehtyä digikameran mahdollisuuksiin.

Kokosin alle joitakin aikaan saannoksiani kurssilta, joka oli kuvaussäiden ja paikkojenkin suhteen luova ja inspiroiva. Oli mahdotonta lumi/räntäsadetta, auringonpaistetta, Kuusamolle tyypillisiä talvilintujakin päästiin kuvaamaan lähietäisyydeltä.


Räntäsateesta saivat kaikki osansa. Vaikutelmaa olen hieman lisännyt pienellä kameran liikkeellä. Sade oli rauhallista, ei tuullut, mutta kasteli kylläkin, niin kuvausvälineet kuin kuvaajat.
Paluumatka Oulangan kansallispuistosta oli ikimuistoinen ja se ryyditti mukavasti päivänantia.
Kuusamon kosket ovat kuvauksellisia, kuin myös veikeät koskikarat. Koskea luovasti läheltä ja karaa makrolla.
Oltiin jo paluumatkalla kotia kohti, kun vielä poikettiin katsomaan karoja, jotka muuten hääräsivät pesäpuuhissa. Sattui olemaan 100mm makro kamerassa ja sillä sitten kuvamaan lintuja. Linnut olivat luottavaisia ja tämä niiailija tuli melko lähelle. Ei kuitenkaan näin luottavainen ollut mitä kuva antaa ymmärtää, kuvaa olen rajannut.

 

Toinen luottavainen ja utelias, Kuusamolle tyypillinen lintu on kuukkeli, jota käytiin tapaamassa. Joitakin yksilöitä tuli kärkkymään syötävää ja sitähän ne saivat. Kävivät hakemassa jauhelihaa kädestä ja eivät vain napanneet, vaan istuivat tovin kuvattavina.
Lintuja pyrin vielä kuvaamaan ihan realistisesti, mutta maisema ja muu luonto taipuu jo jotenkin luovaan muotoon.Yökuvaustakin käytiin kokeilemassa, että miten se taipuu kameralla maalattavaksi.
Kuvassa hohtaa Rukan valot ja muutenkin on urbaania luontoa näkyvissä, liikennemerkkejä ja sähköjohtoja.

Hyvä kurssi ja antoisa,  niin sisällön kuin ilmapiirin puolesta. Sai varmuutta kuvata maalaten, mukavia uusia kuvaajatuttuja ja tietenkin ihana kuvausympäristö, lumisateessa tosi inspiroiva.

14 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoista, varmaan oli antoisaa opiskelua. Pidän itsekin tuollaisesta - ehkä impressionismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi oli tosi antoisa, antoi myös itseluottamusta. Kyllä nämä taitaa olla juuri impressionismisia/vaikutelmia kameralla. Monta ruutua saa valottaa, jotta jokin miellyttäis, ei siis yhdellä "huitaisulla" ole purkissa, ei sinne päinkään. Niin, olen huomannut, että sinä myös kuvailet kameralla maalaten, jatketaan:)

   Poista
 2. Kurssin kuvasaldo on kuin blogisi nimi. Pehmyttä piirtoa on syntynyt. On aina hauskaa ja mielenkiintoista opetella tekemään asioita uudella tavalla, kaavoihin kangistumatta.
  Olen huomannut saman, Kuusamon koskikarat ovat ilmeisesti tottuneet kuvaajiin, joten niitä pääsee aika lähelle.

  VastaaPoista
 3. Siellä kurssilla kuvia katsoessamme totesinkin porukalle, että nimi tais olla enne tai sitten tiedostamaton valinta, käsiala ja katsanto on pehmeä.
  Karoja ei ollut enään paikalla kuin tuo yksi pariskunta, muut olivat lähteneet hakemaan pesäpaikkoja muualta. Aikaisemmin en ollut edes karaa livenä nähnytkään, joten sekin oli uusi elämys.

  VastaaPoista
 4. Hienoja kuvia olet ottanut, ovat vähänkuin sellasia taidekuvia.
  Kuukkeli on hieno tuttavuus, niinkuinn koskikarakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka:)
   Kuvia tuli otettua paljon, mutta enimmäkseen se oli kokelua, hapuilua ja uuden omaksumista.

   Poista
 5. Hienot kuvat! Kurssi oli varmasti antoisa ja hyvä kokemus. Olen itsekin ollut Aarnion ja Hamusen kurssilla, tosin eri aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi:)
   Puitteet ja opettajat olivat inspiroivia ja ryhmän henki oli antoisa:)

   Poista
 6. Ihania kuvia, tosiaankin kuin maalauksia. Miten ihmeessä saadaan tuo aikaseksi. Haluan tietää.. olen yrittänyt heilutella kameraa mutta lumisadettako siihen tarvitaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sade auttaa paljon noissa kahdessa ensimmäisessä, lumisadetta ja pientä liikettä kemeraan sopivassa suunnassa, niin siitä se.
   Luova kuvaus kyllä innostaa ja vie mukanaan ja täytyy sanoa, että kuvia saa napsia, ennen kuin jokin niistä miellyttää, ei tule muutamalla heilautuksella.

   Poista
 7. Kameralla maalaus kuulostaa mielettömön kiehtovalta. Hyvää antia olet saanut, kaksi ylintää kuvaa miellyttävät silmääni kovasti. Minusta sinulla on ollut ennenkin kuvatessasi maalauksellinen ote, johon olen kiinnittänyt huomiota useamman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä tapa kuvata kiehtoo suunnattomasti, tuntuu että näin saa sitä omaa näkemystä ja tunnetta kuviin enemmän, kuin kohdetta toistamalla orjallisesti. Tiedä sitten onko tämä vain ohimenevä vaihe, mutta luulisin, että jotain siitä kuitenkinpikkaisen jää tuleviin kuviin.

   Poista