torstai 24. tammikuuta 2013

Tundraurpiainenko?


Olen seuraillut tuota urpiaisporukkaa jo useamman päivän tuossa pihalla. Olen myös kiinnittänyt huomiota aika vaaleisiin yksilöihin ja laitan jonkun hieman epämäätäisen kuvan, jospa niistä joku voisi sanoa varmuudella, onko tuossa urpiaisparvessa myös noita tundraurpiaisia. Luin, että niitä saattaa olla taviksien joukossa talviaikaan ruokailemassa.Tuon keskimmäisen oletan olevan tundraurpiainen. Kuva on huono, mutta väritys kyllä näkyy. Tundraurpiaisella on töppönokka verrattuna tavalliseen urpiaiseen, mutta eipä sitä tästä kuvasta oikein eroita.
Ainakin näillä on ihan selvät värierot, joten oletan melko vahvasti, että tuossa ylinnä on tundraurpiainen.

7 kommenttia:

 1. Kyllä se harvinaisen vaalea on, eli voisi ollakkin tundraurpiainen, varmaksi en uskalla sanoa. Toivotaan, että joku tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiran tietojen mukaan siellä on tavattu tundraurpiaista 19.1 Saikkosentiellä 1 ja samana päivänä Oulunsalossa urpiaisparvessa 3
   Joten teeppä ilmoitus paikalliseen lintuyhdistykseen.En tunne paikkoja, mutta oletettavasti olet tunraurpiaisen pihallesi saanut.

   Poista
  2. Noita näkyy useampi tuossa parvessa, joka on suurehko. Ovat kuitenkin aika vilkkaasti liikkuvia, etten ole yrittänyt laskea. Pihassa ruokinnalla ja tykkäävät noista kuorituista auringonkukansiemenistä. Oikeastaan pienempi määrä tätä lajia riittäisi, sillä karkoittavat toiset siivekkäät, ovat aika dominoivia, ehkä se tuo joukkovoima jyllää;)
   Olen kyllä Tiirassa, mutta en ole tehnyt ilmoitusta kun ajattelin, että ne on aika tavallisia, jospa nyt sitten ilmoittaisin;)

   Poista
 2. LuontoPortin kuvista voisi päätellä että olet veikannut lajit oikein. Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa tuon mainitsemasi. Tuohan pitää pistää ylös, aina sitä tunnistus apua tarvitsee. Kiitos E.

   Poista
 3. Pitääpä olla tarkkana tulevaisuudessa, jos näkee urpiaisia.Onko mukana tuollaista väritystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä useampi on tuon värisiä joukossa ainakin tuossa pihassa. Vaikea niitä on havaita, kun urpiaiset liikkuvat koko ajan ja niitä on paljon parvessa.
   Luin, että on Ruotsin puolelta tullut myös ruskourpiaisia, ne eroavat myös jonkin verran tuosta tavallisesta.

   Poista