lauantai 26. toukokuuta 2012

Hemningberg, vanha kalastajakyläMutkaisen ja kapean tien jälkeen avautuu lahden poukama, tuolla pitäisi sijaita Hamningbergin vanha kalastajakylä.
Ilma on utuinen, mutta aurinkoinen. Kaukaisuus verhoutuu kuin savuun, joka liikkuu maiseman yllä.

Vanha kalastajakylä levittäytyy Jäämeren pohjukkaan, se on Euroopan koillisin osa. Kylästä on poistuneet kalastajat, mutta talot ovat kesäasukkaiden asuttamia. Kylään ei aurata tietä talvikuukausina, joten se herää henkiin vasta lumien sulattua.


 


Vaikka Jäämeri ei julmasti ärjykkään, niin se näyttää silti voimansa, kun mainingit iskeytyvät aallonmurtajaan. Kalastaja aallonmurtajan nokalla on pieni, verrattuna jylhään ympäristöön.
Aallonmurtajaa ei rakennettu valmiiksi ja väki kaikkosi kylästä, kun elinkeino, kalastus, sammui. Vielä pari vuotta sitten, tälle paikalle johti tie, mutta nyt se oli raivattu pois. Jäämeren suolainen vesi rapauttaa  voimallaan lopulta ihmisten aikaansaannokset.


Joitakin viitteitä on vanhasta elinkeinosta ja niistä taidetaan pitää hyvää huolta. Hamningberg on kesäisin matkailijoiden yhtenä käyntikohteena Varangin rantamilla.

Hei, onko tuo kettu. On se, kotikettu vai onko ketut tosiaan täällä näin kesyjä, että istuvat keskellä päivää pihapiirissä.
Siinä se meitä katseli, rapsutteli aikansa korvallistaan ja siirtyi lähemmäksi autoa, kuskin puolelle.

Juoksenteli auton edessä ja siirtyi oikealle puolen, odotti tietenkin jotain suupalaa. Ketut kuulema ovat Varangissa kesyjä ja tulevat tienreunaan odottamaan matkalaisten antimia.
Kesäajan kulkijat syöttävät kettuja ja talvella paikalliset jahtaavat, sillä kettu voimakkaampana vie naalilta elintilaa. Kettu taitaa olla sellainen tulokas ja paikalliset haluaisivat naalikannan elinvoimaisemmaksi.

Hemningbergin kylällä on mielenkiintoiset vaiheet, niistä löytyy kyllä tietoa netistä. Kunhan aika antaa myöten, niin täytynee tutustua tarkemmin.
2 kommenttia:

 1. On elämä ollut vaikeata ja kovaa tuolla silloin kun talvisinkin on asuttu ja kalastus ollut elinkeino. Monesti sitä ihmettelee kuinka he ovat kestäneet, mutta niinhän se on, siihen tottuu mihin syntyy.
  Tosi kauniita kuvia, ja tuo kettu on söpönen.

  VastaaPoista
 2. Elämä on muuttunut. On siellä ollut rauhaisaa talvenaikaa, ja varmaan rankkaakin.
  Kiinnostavan matkan olet tehnyt.
  kauniita kuvia ja kesy kettukin,

  VastaaPoista